K pravé domácnosti je zapotřebí pořádné kuchyně a ta může být vybavená různými vymoženostmi, ale bez koření a bylinek se neobejde. Už naše babičky a maminky si vaření bez koření, a bylinek, které vypěstovali na zahrádkách, nemohli představit. Přece jenom ta vůně domácích pokrmů v kuchyni je k nezaplacení.
1) Bazalka – je aromatická rostlina, která původně pochází z tropických zemí. Nejčastěji se podává s rajčaty, kde spolu tvoří souznění chutí, jsou nerozlučná dvojka. Používá se na pizzu, či s mozzarellou do salátu. Bazalku můžeme pěstovat, během celého roku, ta dodá vůni do Vaší kuchyni. Existuje několik druhů, nejznámější je však bazalka pravá. Výborně se bazalce daří na parapetu za oknem, kde bude vždy na dosah. Bazalka má také léčivé účinky, které přispívají Vašemu zdraví.
2) Libeček lékařský – rostlina využívaná hlavně v gastronomii, i když je považován za plevel. Má mnoho využití, a dorůstá až do výšky jednoho a pul metru, záleží na pěstování, které však není vůbec náročné. Je jednou z hlavních bylinek na zahrádkách našich babiček. Libeček je velice aromatický, proto se často používá do polévek, určitě doporučuji, pokud jste ještě nevyzkoušeli. Existuje mnoho receptů, jak libeček využít, velmi známí, je třeba maggi, či přidat ho společně k zelenině a zamrazit.
3) Pažitka pobřežní – neboli šnytlík, jak se říká. Chutí připomínají vzdáleně cibuli nebo šalotku s pórkem, s tím že je o maličko jemnější. Využívá se často do brambor, kde dodává příjemnou chuť. Nejlépe si vypěstujte pažitku sami v květináči nebo začátkem jara v pařeništi na Vaší zahrádce, nedoporučuji kupovat v super marketech. Je výborných dochucením do salátu nebo na chleba ze sádlem jak za starých dobrých časů.
Pokud Vaše říše vaření postrádá některé z těchto druhů bylin/rostlin, nechte se inspirovat a určitě svojí kuchyň obohaťte. Nejen, že obohatí Vaše jídla, ale také Vám zlepší zdraví.